Vata bazaltica vs. Polistiren. Care izolatie termica este mai eficienta?


27/07/2021 Vata bazaltica vs. Polistiren. Care izolatie termica este mai eficienta?
Izolarea casei este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru a economisi la facturile de energie. Desi exista o anumita cheltuiala initiala, beneficiile pe termen lung sunt evidente. Pe langa faptul ca izolarea termica a locuintei protejeaza casa impotriva frigului, contribuie si la mentinerea racorii in lunile de vara. Mai mult, efectul cel mai important va fi, evident, un cost mult mai scazut la incalzire.

Daca te hotarasti sa izolezi peretii exteriori ai unei proprietati, trebuie sa stii ca piata materialelor izolante este destul de vasta. Pe langa rezistenta la caldura, exista mai multi factori pe care ar fi bine sa ii iei in considerare atunci cand te decizi pentru ce material izolant vrei sa optezi. Acestia includ rezistenta fizica, rezistenta la foc, rezistenta la mucegai sau netoxicitatea. Costul este, de asemenea, un alt aspect important care cel mai probabil va influenta alegerea unui anumit tip de material in defavoarea altuia.

Multe persoane oscileaza intre vata bazaltica si polistiren atunci cand se gandesc la izolarea termica a unei case. Pentru ca este destul de dificil sa spunem fara echivoc, care dintre cele doua materiale este mai bun, vom prezenta in acest articol diferentele lor cheie pentru a te ajuta ca in final sa faci alegerea corecta si potrivita nevoilor tale.

Vata bazaltica

Vata bazaltica este obtinuta prin fibrilizarea cu ajutorul centrifugarii a topiturii de bazalt (roca vulcanica, compusa din minerale bogate in magneziu si fier). Este foarte usor de manevrat si poate fi instalata pe orice substrat, inclusiv lemn, rame metalice si capriori.
 

Avantaje ale vatei bazaltice

  • Ofera proprietati superioare de rezistenta la foc si nu intretine flacara
  • Material mai respirabil in comparatie cu EPS, asigurand o rezistenta sporita impotriva mucegaiului si a igrasiei
  • Ofera o izolatie acustica excelenta
  • Rezistenta la UV (ofera protectie solara cladirii, prevenind supraincalzirea in timpul verii)
  • Are rezistenta la apa
  • Are o rezistenta buna la compresiune
  • Este fabricata din materiale naturale si durabile

Polistirenul

Polistirenul expandat este fabricat din polimer impregnat cu un agent de spumare foarte rezistent la fluxul de caldura si la patrunderea umezelii. Este incredibil de usor, dar si facil de instalat, avand in acelasi timp performante termice ridicate.
 

Avantajele polistirenului expandat (EPS)

  • Optiune mai rentabila din punct de vedere al costului
  • Mai eficient, oferind o performanta termica superioara
  • Pastreaza proprietatile sale izolante, rezistenta si dimensiunile de-a lungul anilor
  • Permite o instalare curata, fara praf sau fibre iritante
  • Are rezistenta la compresiune (nu isi modifica forma)
  • Usor de manevrat si de instalat
Ambele tipuri de materiale sunt de lunga durata si foarte durabile, excelente pentru utilizare in orice proiect eficient din punct de vedere energetic si capabile sa ofere un sistem de izolare de inalta calitate casei. Cu toate acestea, exista anumite diferentieri care te pot determina sa optezi pentru una dintre variante in detrimentul celeilalte. De exemplu, in timp ce vata bazaltica asigura o izolare acustica foarte buna, dar are un pret mai mare, polistirenul expandat nu asigura izolare fonica, insa are un pret mai accesibil.

Nu in ultimul rand, atunci cand te decizi asupra unui material de izolatie termica pentru locuinta ta, tine cont si de cerintele cladirii, dar si de bugetul pe care il ai, de zona pe care doresti sa o izolezi si chiar de preferintele proprii.
 


Incercam sa va reconectam la Server ...
Incercam sa va reconectam la Server ... Reincarcare
Incercam sa va reconectam la Server ... Reincarcare
Nu v-am putut reconecta la Server. Va rugam accesati butonul Reincarcare. Reincarcare 🗙