Efectele COVID-19 in domeniul constructiilor


27/07/2021 Efectele COVID-19 in domeniul constructiilor
Pandemia provocata de coronavirus afecteaza in continuare tot mai multe domenii, inclusiv pe cel al constructiilor. Efectele COVID-19 sunt tot mai vizibile in acest sector, incepand de la costurile materiilor prime care au crescut masiv, pana la situatia lanturilor de productie si transport care inregistreaza intreruperi.

In comparatie cu anul trecut, situatia este mai ingrijoratoare in prezent. In 2020, in Romania, domeniul constructiilor a fost unul din putinele care au inregistrat cresteri pe parcursul anului.
Datele Institutului National de Statistica indica faptul ca, anul trecut, volumul total al lucrarilor de constructii a urcat cu 16% fata de 2019. La nivel european insa, datele Eurostat au aratat scaderi ale activitatii de constructii in 2020 comparativ cu 2019.

In 2021 insa, majoritatea companiilor din domeniu resimt tot mai puternic efectele pandemiei. Unul dintre cele mai semnificative efecte produse este cel referitor la scumpirea materialelor de construcții. Acestea au inregistrat cresteri semnificative ale preturilor, cresteri care se reflecta si in pretul final al caselor.

Desi cresterile de pret au inceput sa fie resimtite inca de la sfarsitul lui 2020, impactul scumpirii materiilor prime s-a simtit mult mai pregnant in anul acesta. Cauzele acestor majorari tin de mai multi factori, incepand de la capacitatile de productie mondiale si fluxurile de transport international care au fost afectate, pana la producatorii interni care sunt foarte putini si fie depind de importuri de materie prima din state non-UE, fie produc in cantitati foarte mici sau o gama redusa de produse.

Facand o analiza a pretului catorva materiale de constructie, cresterea este evidenta. Polistirenul expandat, de exemplu, s-a scumpit cu 56%, iar otelul beton brut, folosit la fundatii, e mai scump cu 59%.

Consecintele acestor scumpiri sunt vizibile atat in cazul firmelor de constructii, mai ales cele cu contracte publice mai vechi, dar si in piata imobiliara, unde pretul apartamentelor si caselor nou construite a inceput sa creasca.


Incercam sa va reconectam la Server ...
Incercam sa va reconectam la Server ... Reincarcare
Incercam sa va reconectam la Server ... Reincarcare
Nu v-am putut reconecta la Server. Va rugam accesati butonul Reincarcare. Reincarcare 🗙